O projektu

Maraton je tekaška atletska disciplina, dolga 42,195 km. Navadno se teče na cesti…”, je stavek o teoriji discipline maraton. 

Športno-dobrodelni projekt 42 maratonov v 42 dneh je največji tovrstni projekt v letu 2018 v Sloveniji. 

S projektom, v katerem bo tekač Bogomir Dolenc odtekel dvainštirideset dnevnih maratonov v dvainštiridesetih zaporednih dnevih – s ciljem zbiranja denarnih sredstev za ustanovo Mali vitez in njene male viteze, se želi povezati rekreacijo, šport, gibanje in dobrodelnost.

 

Moto “gibanje za male viteze” je postal moto športno-dobrodelnega projekta zaradi same vzpodbude malih vitezov v gibanje, v okolje življenja. Hkrati pa postaja vodilo ostalim – starejšim, mladim, športnikom, nešportnikom, delovno aktivnim občanom, otrokom in sicer kot spodbuda in povabilo k aktivnemu gibanju v času izvedbe projekta (tek, hoja, rekreacija, druženje in spodbujanje ostalih udeležencev ipd.), da tako z rekreacijo / gibanjem naredijo nekaj zase in za svoje dobro počutje.

 

Zapis nagovora Bogomirja Dolenca, ki ga je namenil malim vitezom v pismu:

…vesel bom udeležbe vsake vitezinje in viteza, še najbolj vesel bom, če boste mi namenili minuto, dve gibanja v zaključku odtečenega dnevnega maratona… To bi mi bila motivacija… Še večja motivacija in v veselje pa mi bo, če se boste udeležili gibanja v obliki kreacij, ustvarjalnih delavnic, katere pripravljata Irena in Tadeja z ekipo. Vsak izdelek in vaše gibanje bo nagrada za moj znoj na tekaški progi...”

Gibanje za male viteze ima zelo širok pomen.  

Je gibanje, je odločitev. Je ples, je vsakodnevna rekreacija z namenom sebi izboljšati počutje in razmišljanje. In je predvsem spodbujanje vitezov v aktivnost, ki je kakršnekoli oblike. In to gibanje za male viteze se izvaja že sedaj – v obdobju od začetka leta 2018 in se bo izvajalo ves čas dnevnih tekaških dogodkov v sklopu športno-dobrodelnega projekta 42 maratonov v 42 dneh.

 

Prvi dnevni tekaški dogodek v okviru športno-dobrodelnega projekta je 25. avgusta, nato sledijo dogodki iz dneva v dan, vsak dan v drugem mestu, vse do 5. oktobra 2018. 

Dokončni seznam lokacij je predstavljen v zavihku “Koledar dogodkov“, kjer je tudi zemljevid dnevnih tekaških dogodkov. Program sodelujočih športnikov, društev in organizacij je predstavljen na fb povezavah posameznih dnevnih tekaških dogodkov. 

Dnevni tekaški dogodki so pripravljeni kot zaključene tekaške proge na atletskih stadionih ali v mestnih parkih oziroma v mestnih središčih ali na določenih lokalnih tekaških progah. Namen izvedbe dogodka je pripraviti krožno tekaško progo, kjer vsak udeleženec teče poljubno dolgo oziroma naredi poljubno število krogov. Na vsakem takšnem dnevnem tekaškem dogodku tekač Bogomir Dolenc teče toliko krogov, da odteče tek v dolžini 42,195 km. Cilj tekača bo odteči vse dnevne maratone v času 4:00:00.

Na vsakem dnevnem tekaškem dogodku bo pripravljen štartno-ciljni prostor, kjer se bo predstavljala ustanova Mali vitez s svojimi vitezi in pripravljen bo ostali športno-družabni program. Organizacija in priprava športno-družabnega programa je v domeni lokalnega organizatorja, saj želimo, da se preko projekta predstavijo lokalna športna društva, športniki in ostali, ki bi na kakršen koli način želeli sodelovati v projektu. Tako se bo na posmaeznih dogodkih odvijali različni programi, a vse v smislu športa, rekreacije in gibanja. Na mnogih lokacijah se bodo predstavljala tudi lokalna društva, ki bodo na tak način pristopila v športno-dobrodelni projekt.